Япония: радиоактивната вода от Фукушима ще е свръх-пречистена

Решението на Япония да започне да излива в морето на един милион тона пречистена радиоактивна вода от пострадалата атомна централа Фукушима предизвика ожесточени противоречия. Ето няколко подробности относно плана, който се очаква да отнеме десетилетия.

Какво представлява обработената вода?

От ядрената катастрофа през 2011 г. досега в централата се натрупва радиоактивна вода – течност, използвана за охлаждане, а също и дъждовни и подпочвени води, които са проникнали. Огромна система за изпомпване и филтриране на водата, известна като „ALPS“ (Advanced Liquid Processing System), извлича тонове новозамърсена вода всеки ден и филтрира повечето радиоактивни елементи от нея. Операторът на авариралата централа TEPCO е построил над 1000 резервоара, за да събере около 1,25 милиона тона преработена вода на площадката. Те обаче ще се окажат пълни до втората половина на 2022 година.

Процесът ALPS премахва повечето радиоактивни изотопи до нива, които са под международните регулации за безопасност на отпадъчните води от ядрени централи.

Има и елементи, които системата не може да премахне – например тритий, радиоактивен изотоп на водорода, който – според експертите – е вреден само за хората в много големи дози. Периодът на полуразпад на трития – времето, необходимо на половината от атомите на радиоактивния изотоп да се разпаднат – е 12,3 години. При хората неговият биологичен полуразпад е 7-10 дена.

Как ще се излива водата?

Японското правителство подкрепи плана за разреждане на преработената вода и пускането й в морето. Правителството каза, че процесът отговаря на международните стандарти и е одобрен от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Излизането вероятно ще започне след две години и ще продължи десетилетия. Говорителят на правителството Кацунобу Като заяви, че разреждането ще намали нивата на тритий до „доста под стандартите“, определени в страната и от СЗО за питейна вода.

Ами морската храна?

Правителството на Япония казва, че радиоактивните елементи във водата ще са далеч под международните стандарти. То посочва, че отпадъчните води редовно се изхвърлят от ядрени централи и другаде по света и това е нормална практика при спазване на регулациите за безопасност.

Дори изпускането на цялата складирана вода за една година не би довело до „повече от една хилядна от въздействието на експозицията на естествената радиация в Япония“, заяви външното министерство в отговор на доклад на ООН.

За храните Япония е определила, на национално ниво, праг от не повече от 100 бекерела радиоактивност на килограм (Bq/kg), в сравнение с 1250 Bq/kg в Европейския съюз и 1200 в САЩ. Но за продукцията от Фукушима нивото е определено дори на по-ниско равнище: 50 Bq/kg, в опит да се спечели доверието на потребителите. Стотици хиляди хранителни стоки са тествани в региона от 2011 г. насам.

Какво казват учените?

Мичиаки Кай, експерт по оценка на радиационния риск от японския Университет за медицински сестри и здравни науки „Оита“, заяви, че е важно да се контролират разреждането и обемът на отделената вода. Но, според кай, „има консенсус сред учените, че въздействието върху здравето е малко“. Все пак, според него, „не може да се каже, че рискът е нулев, и точно това е, което предизвиква противоречия.“

Джералдин Томас, председател на департамента по молекулярна патология в Имперския колеж, каза, че тритият „изобщо не представлява риск за здравето – особено ако се вземе предвид фактора на разреждане на Тихия океан“. Тя казва, че въглерод-14 също не представлява риск за здравето. Според нея, химическите замърсители в морската вода като живака трябва много повече да безпокоят потребителите „от всичко, което идва от мястото на Фукушима“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*