Горски пожари влошили качеството на въздуха през 2020 г.

Миналата пролет много природозащитници се радваха на позитивните странични ефекти от „локдаун“-а, като например намаленото замърсяване на въздуха. Докато автомобилите бяха паркирани и въздухът като че ли се поизчисти за няколко месеца, горските пожари са „компенсирали“ подобрението. Неотдавнашен доклад на IQAir разби илюзиите, че през 2020 въздухът е бил по-чист.

„Поглеждате [периода от] август до декември и виждате, че най-голямо влияние върху качеството на въздуха имат горските пожари“, казва Слава Делфин Хамес от IQAir. В САЩ тези горски пожари са довели дотам, че нивата на замърсяване на въздуха са били дори по-високи през 2020 г., отколкото през предходните две години.

Годишният доклад за качеството на въздуха в света използва средните стойности на PM2,5. Това означава частици с размер 2,5 микрометра или по-малки. Тези мънички частици се носят във въздуха, намирайки път към белите ни дробове и дори към кръвта, докато дишаме. Последиците за здравето са ужасяващи.

Като цяло 37 от най-замърсените градове в света през 2020 г. са били в Южна Азия. Когато се проследи американският индекс на качеството на въздуха, става ясно, че през 2020 година 80% от градовете в Бангладеш, 67% от градовете в Пакистан и 32% от градовете в Индия са били „нездравословни“.

Най-замърсеният град за 2020 г. е Хотан в Китай, главно поради големите пясъчни бури.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*