Започва картирането на дърветата на София

Всички дървета в София ще бъдат картирани – идея, която радетелите за по-чист и зелен столичен град от години се надяват да се сбъдне. Картирането ще започне през май и в него ще могат да се включат всички желаещи.

Инициативата, наречена „Едно Дърво“, цели да създаването на дигитална база данни на дълготрайната растителност в столицата. Подобна база данни, с каквато работят много големи градове по света, ще помогне за повишаване на информираността и подобряване на грижата за градските дървета.

Платформата е фокусирана именно върху дърветата, като изключително ценен природен ресурс в урбанизираните територии. Дърветата не само пречистват въздуха, който дишаме, както се знае още от училище. Те предоставят редица „екосистемни услуги“, които имат висока стойност. Например, в градската среда значително намаляват шума, който се създава от типичните градски дейности – ходене, автомобилно движение и др. Засенчват улуците и намаляват ефекта на „градския топлинен остров“ (прегряване поради големия брой тъмни повърхности, акумулиращи топлина) – а по този начин пестят енергия за охлаждане. Наред с това създават условия за по-богато биоразнообразие и балансират климатичните промени.

За да изпълняват пълноценно тези свои функции, дърветата трябва да получават необходимата грижа. Навременната грижа за градските дървета изисква точна и детайлна информация в дигитален и удобен за ползване формат, казват от Софияплан.

„Столичната община е щастлива да разполага с богато и разнообразно зелено наследство. Както често се случва обаче, приемаме за даденост това, което имаме“, казва Александър Петров, ландшафтен архитект. Той е един от тримата граждани, решили да поставят началото на картирането на дърветата в София, заедно с двама софтуерни инженери – Йордан Дервишев и Илиян Илиев.

„Наличието на детайлна информация за дърветата в града – техния брой, местоположение и състояние, би допринесло за по-доброто разбиране на техните нужди и ползите, които получаваме от тях. Към момента няма достатъчно такава информация, което затруднява поддръжката и увеличава риска за хората, защото много от софийските дървета са застаряващи и това ги прави опасни.“

От 15 май желаещите да участват в регистрирането на дърветата ще могат да се впишат в платформата. Всеки желаещ да се включи в първата кампания на инициативата ще има възможност през платформата да заяви това свое желание. От екипа, стоящ зад разработката, обещават регистрирането на дърветата да е безкрайно лесно. Самите дървета ще се категоризират – напр. иглолистни, широколистни, увредени и др. Ще могат да се добавят и снимки.

Събраната информация не може да замести публичния регистър на дълготрайната растителност, но може да подпомогне значително неговото създаване и актуализиране. Данните, въведени от граждани, ще могат да бъдат верифицирани допълнително от експерти. Предвидено е те да добавят информация за таксономия, биометрия, особености и повреди.

Платформата „Едно Дърво“ ще предлага събраната информация във вид на отворени данни, за да може тя да се използва свободно от други заинтересовани. Екипът има идея в картата да има и други, допълнителни „слоеве“ с данни, които имат отношение към градската растителност, грижата за нея и опазването й.

2 коментара

  1. Ако бяха хитри, щяха да пуснат приложение и хората щяха сами да отбележат дърветата около блоковете си! … щяха да се спестят ресурси и да се наваска с време..!!
    … все още могат да го направят- апликация за телефоните и ние сами да свършим работата около местообитанието ни..!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*