Перовскитна соларна клетка надмина 25% ефективност на преобразуване

Екип от учени е разработил химически „трик“, който значително подобрява ефективността на конверсия при перовскитните соларни клетки от формамидиниевият оловен трийодид (FAPbI3). Използването на новия подход води до способност на устройствата да постигнат ефективност на преобразуване на светлината в енергия от 25,6%, оперативна стабилност от поне 450 часа и интензивна електролуминесценция.

Перовскитите са хибридни съединения, които могат да бъдат направени от метални халогениди и органични съставки. Техните атрактивни структурни и електронни свойства ги поставят в челните редици на изследванията над материалите, имащи потенциал за трансформиране на широк спектър от приложения, включително слънчеви клетки, LED светлини, лазери и фотодетектори.

Конкретно металхалогенните перовскити показват голям потенциал като средство за събиране на енергия чрез тънкослойни фотоволтаици. Формамидиниевият оловен трийодид (FAPbI3) е един от водещите кандидати сред металхалогенидните перовскити. Той се очертава като най-обещаващия полупроводник за високоефективни и стабилни перовскитни слънчеви клетки. Затова именно учените се опитват да увеличат максимално неговите характеристики и стабилност.

Учените, ръководени от професор Майкъл Гретцел от Училището по основни науки на EPFL, са постигнали подвига с „анионна инженерна концепция“, която увеличава кристалността на FAPbI3 филмите и елиминира дефектите. Чрез въвеждането на псевдохалидния анионен формат (HCOO−) в сместа те са успели да потиснат структурните дефекти, които обикновено присъстват на границите на зърната и на повърхността на перовскитните филми.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*