Авиокомпания в Аляска върви към „нулеви нулеви“

Alaska Airlines обяви план за присъединяване към Amazon Climate Pledge и намаляване на въглеродните емисии на авиокомпанията до нула в срок до 2040 г. Има и междинни цели за конкретни намаления на въглерода, отпадъците и използването на вода до 2025 г.

Решението е емблематично, защото именно авиоиндустрията е една от най-трудните за декарбонизиране. Изпълнителният директор на Alaska Airlines Бен Миникучи нарече хода „смел път за намаляване на нашето въздействие върху климата в краткосрочен и дългосрочен план“.

Преди 2020 г., когато въздушният транспорт се разрастваше в световен мащаб, авиокомпаниите по света бяха изправени пред натиск да ограничат емисиите на парникови газове. Този натиск леко е намалял по време на пандемията на COVID-19, но все още е налице, особено в Европа.

Френското правителство този месец забрани вътрешните полети на къси разстояния, при които пътуването с железопътен транспорт предлага алтернатива. Очаква се в бъдеще в Европа да има повече такива мерки.

В САЩ общественият натиск по темата е относително по-слаб. И все пак, тъй като мрежата на Alaska е силно съсредоточена върху Западния бряг и нейните пътници, авиокомпанията се стреми да бъде лидер в областта.

Първите стъпки, очертани от авиокомпанията, включват внедряване на нов, по-икономичен самолет Boeing 737 MAX и намаляване на използването на гориво чрез оперативна ефективност – включително изкуствен интелект и технология за машинно обучение за планиране на оптимизирани маршрутите, каза компанията. Дългосрочните планове включват използване на биогорива, както и проучване на технологии, които могат да позволят използването на по-малки самолети с електрическо задвижване за регионални полети.

Alaska заяви, че тъй като постигането на нулеви емисии директно е трудно, компанията ще идентифицира и надеждни, висококачествени технологии за компенсиране на въглеродния си отпечатък.

Една от по-краткосрочните цели е се намалят наполовина емисиите от наземните операции на авиокомпанията 2025 г. Това ще стане чрез използване на наземно оборудване, захранвано от електричество и други възобновяеми източници.

Заедно с това авиокомпанията си постави петгодишни цели за намаляване на отпадъците чрез използване на по-устойчиви опаковки и рециклиране, като същевременно ще компенсира 100% от оперативното използване на вода чрез инвестиции в проекти за естествени местообитания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*