Най-големият фотоволтаичен завод в Европа никне в Испания

Испански соларни инсталатори запретнаха ръкави да изградят най-големия фотоволтаичен комплекс Европа. Той ще се намира близо до Гуадалахара, в централна Испания, и ще бъде изграден от испанския соларен разработчик Solaria Energía.

Проектът Trillo по план трябва да има мощност от 626 MW. Строителството трябва да започне на 7 май. Завършването му трябва да бъде постигнато до края на тази година.

Solaria Energía получи одобрение за изграждането на централата през октомври 2019 г., когато проектът все още беше с планирана мощност 450 MW. Само две седмици по-късно компанията съобщи, че е получила допълнително одобрение, свързано с възела Trillo 400 kV и разширяване на централата до 626 MW.

Въпреки че компанията представя комплекса като едно цялостно съоръжение, той все пак ще се състои от няколко блока, всеки с мощност под 50 MW.

В момента етикетът „най-голям в Европа“ е оспорвана титла, за която се борят много фирми, най-вече голям брой разработчици в Испания. Iberdrola също определя своя проект Francisco Pizarro, който е с мощност 590 MW, като „най-голямата фотоволтаична централа, която в момента се разработва в Европа“. Строителните работи там вече са започнали.

И двете централи обаче може да отстъпят първото място, ако проектът от 1 GW, обявен от испанския разработчик Soto Solar миналата седмица, също се реализира. Компанията планира да свърже огромното съоръжение, известно като Erasmo, със система за съхранение на енергия и производство на зелен водород.

1 коментар

  1. Заглавието е малко подвеждащо. Фотоволтаичен завод не трябва ли да значи завод за фотоволтаици?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*