В Хонг Конг правят модерни обществени пейки от отпадъчна пластмаса

Купища пластмасови отпадъци пълнят реката Шинг Му в Хонг Конг. Но отскоро тази стара пластмаса се превръща в нови нови пейки за обшествените пространства – пейки, които изглеждат елегантни и модерни. Те са част от проект на дизайнерското студио HIR за кметството на квартал Ша Тин.

Получили възложение да преработят интериора на кметството, дизайнерите на HIR се заели да подобрят обществените места, като използват повторно старата, отпадъчна пластмаса. Това е иновативен процес на рециклиране, при който новите пейки изглеждат елегантни, елегантни, стилни, модерни.

За създаването на пейките хората от HIR са прекарали два месеца в събирането на пластмаса от реката. Жителите помогнали за проекта, разпределяйки пластмасовите отпадъци в седем различни категории. Цялата събрана пластмаса била почистена, обработена и раздробена на пелети. След това пластмасата била отнесена в местна фабрика за мебели. Тук пелетите били формовани в голяма фурна.

Две стоманени форми за отливане помогнали за създаването на 500 пластмасови модула. Тези късове били фиксирани чрез стоманени връзки. Така се „образували“ 12 пейки. Всяка от пейките е малко по-различна от останалите, но всички следват един и същ стил.

Проектът се сочи като доказателство за това какво може да направи рециклирането. Всяка пейка е изградена от парчета пластмаса, които в противен случай биха плавали в океана, замърсявайки водата и затруднявайки живота на морските същества. Работата на HIR е пример за устойчив дизайн и поглед към свят, в който отпадъците могат да се трансформират в нещо ново и полезно.

Изображения: HIR Studio

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*