Англия забрани горенето на въглища и мокри дърва в печките

Нови правила налагат строги ограничения за продажбата на въглища и мокри дърва за горене в печки в домакинствата в Англия. Новите правила целя намаляване на замърсяването на въздуха. Хората могат да продължат да използват печки и камини, както и открити огньове, но ще трябва да горят сухи дърва или други, по-чисти алтернативи.

Това са първите ограничения за материала, който хората могат да горят в печките в домовете си, откакто има норми за чистия въздух, въведени през 50-те години. Сега въздухът в Обединеното кралство е далеч по-чист, но през последните години замърсяването увеличи значително.

Едва 8% от домакинствата използват печки на въглища или дърва, но сега те са най-големият източник на малки прахови частици – от онези, които са най-вредни за здравето, според правителствените данни. Според официални данни, изгарянето на дърва в домашни условия е източникът на 38% от замърсяването с частици с размер под 2,5 микрона. Тези малки частици могат да проникнат в белите дробове и оттам – в кръвния поток и други органи, предупреждава Министерството на околната среда и храните. Това се счита са най-сериозния и опасен замърсител на въздуха.

Печките на дърва и откритите огньове не са забранени. Правителството обаче задължава хората, които ползват такива печки, да купуват сухо дърво или „произведени твърди горива“, които генерират по-малко дим. И двете опции са лесни и достъпни, но много по-чисти и по-рентабилни.

Промените означават, че:

  • Продажбата на традиционни домашни въглища и мокро дърво на малки порции (по-малко от 2 кубически метра) вече е незаконна;
  • Когато се продава мокра дървесина в обеми, по-големи от 2 куб.м., търговците са длъжни да предоставят препоръки как дървото да се изсуши преди изгаряне;
  • Производителите на твърди горива трябва да покажат, че продукцията им има ниско съдържание на сяра и отделя само малко количество дим.

Предложения за подобни ограничения за изгарянето на дърва и въглища се разглеждат в Уелс и Шотландия.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*