Безгръбначните, обитаващи почвата: жертви на пестициди

Но широко разпространената употреба на пестициди заплашва съществуването на зьемните червеи – важни за здравето на почвата безгръбначни, според ново проучване.

Изследователи от Университета в Мериленд, Friends of the Earth U.S. и Центъра за биологично разнообразие наскоро проведоха проучване, което определиха като „най-големия и най-изчерпателен преглед на въздействието на селскостопанските пестициди върху почвените организми, правено някога“. Списанието Frontiers in Environmental Science публикува изследването във вторник.

„Под повърхността на полетата, покрити с монокултурни насаждения от царевица и соя, пестицидите разрушават самите основи на мрежата на живота“, се казва в изявление на съавтора на изследването Нейтън Донли. Той е учен от Центъра за биологично разнообразие. „Проучване след проучване виждаме, че неконтролираното използване на пестициди на стотици милиони акри земя всяка година отравя организмите, критични за поддържането на здравето на почвите. И все пак нашите регулатори игнорират вредата за тези важни екосистеми от десетилетия.“

Изследователите са прегледали близо 400 други проучвания за това как пестицидите влияят върху безгръбначните, които се развиват в почвата през поне част от живота си. Това включва бръмбари, мравки, земни червеи и земни гнездящи пчели. Учените са разгледали как 284 различни съставки на пестицидите засягат 275 уникални вида безгръбначни.

Изводите на учените са потресаващи. Повече от 70% от тестваните параметри на изследването показват отрицателни ефекти. Само 1,4% са открили положителни ефекти. Останалите не показват значителни ефекти от излагането на пестициди.

Резултатите са изненада за Донли, който споделя, че преди не си е давал сметка колко дълбоки могат да са щетите. „Почвите са изключително важни. Но как пестицидите могат да навредят на почвените безгръбначни – това е въпрос, който получава много по-малко внимание от темата за вредите за опрашителите, бозайниците и птиците. Невероятно важно е това да се промени“.

Щетите за безгръбначните, обитаващи почвата, са част от по-мащабна тенденция, която някои учени наричат „буболечкокалипсисът“. Става дума за чудовищно намаляване на популациите на всякакви видове насекоми през последните три десетилетия. Светлинното замърсяване и загубата на местообитания също допринасят за намаляването на дребните твари.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*