От 2025 г. BMW ще прави автомобили от вторични суровини

Използването на рециклирани материали в производството не само помага да се намали отрицателното въздействие върху околната среда, но и да се спести от закупуването на материали. Това важи не само за пазара на потребителски стоки с кратък жизнен цикъл, но и за технически сложни дългосрочни продукти като автомобилите.

Според Bloomberg, от началото на пандемията досега нарастващите цени на суровините значително са увеличили разходите на автомобилните производители. Например през предходните месеци до март тази година металите са поскъпнали средно с 83%, а те съставляват около 10% от крайната цена на автомобила. По този начин, за да компенсират промяната, производителите трябваше да повишат цените на автомобилите с 8,3%.

Минералите, използвани при производството на тягови батерии за електрически превозни средства, също стават по-скъпи. Литият, кобалтът и никелът са поскъпнали с поне 47% през последните дванадесет месеца. Цената на медта също нараства и дава своето отражение, особено при електромобилите, защото там има 3,5 пъти повече окабеляване от обикновените автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Според последните съобщения на BMW, компанията ще премине към нова платформа от 2025 г., която ще позволи по-активно използване на рециклиран метал и пластмаса при производството на нови автомобили. Тази година BMW ще се сблъска с увеличение на разходите с 1 милиард евро поради нарастващите цени на суровините.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*