Със соларни моторетки рейнджъри ще защитават африканската дива природа от бракониери

Партньорството между производителя на електрически мотоциклети CAKE, Южноафриканския колеж за дива природа и Goal Zero доведе до създаването на модел електрически мотоциклет, захранван със слънчева енергия, който ще помага на африканските рейнджъри да защитават дивата природа от бракониерство. Наречен Kalk AP, мотоциклетът ще реши някои от най-разпространените проблеми, пред които са изправени парковите рейнджъри.

В цяла Африка рейнджърите, пазещи природата от бракониерство, редовно използват мотоциклети за патрулиране из защитените зони. Моторите обаче работят с бензин, който не е лесно достъпен в тези региони, а силнят шум от двигателите на моторите хем безпокои дивите животни, хем издава рейнджърите пред бракониерите. Целта на новия електрически мотоциклет е да осигури устойчива алтернатива, която е енергийно ефективна и не предупреждава бракониерите отдалеч. С тегло от едва 80 килограма мотоциклетът може да се похвали с продължителност от три часа возене и скорост до 90 км в час.

„Слънчева енергия, нова технология и нова категория превозни средства, които помагат за спасяването на застрашените видове в Африка – това е чудесен пример за постигане на устойчивост“, казва Стефан Йтерборн, основател и главен изпълнителен директор на CAKE. „За нас е изключителна чест да работим с нашите партньори по тази инициатива и да допринасяме за разработването на средства за подпомагане на ограничаването на бракониерството в региона.“

За да финансира инициативата, компанията е стартирала благотворителна кампания „купи едно, дари едно“, при която CAKE и Goal Zero ще даряват печалбите от продажбите директно на Южноафриканския колеж за дивата природа. За всеки закупен AP Kalk CAKE ще направи идентичен мотор, който ще бъде дарен на защитниците на африканските паркове.

Южноафриканският колеж за дива природа ще започне да тества моторите по-късно през 2021 г. заедно със слънчевите комплекти Goal Zero, които се доставят с тях като част от учебната програма и обучението.

Графика: CAKE

1 коментар

  1. Ако са умни за тая цена от 10,500.00 евро , българска фирма веднага може да прекопира и да направи по-красиви и поне с 30% по-евтини ел. мотоциклети.
    Или да вземе franchise и веднага да почне да ги произвежда в България по заявки (или дори само да ги сглобява първоначално).. Ще е прекрасен малък бизнес в малък град за поне 10-20 души компания (тоест около 20 семейства – осигурен доход)!!
    Поздрави

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*