Соларните паркове могат да подпомагат опрашителите

Изследователи от Университета в Рединг в Обединеното кралство подготвят поредица от препоръки за подобряване на биоразнообразието на опрашителите в соларните паркове. „Препоръките все още не са кодифицирани в насоки, но се надяваме, че нашето проучване може да предостави научни доказателства, които да допринесат за формирането на бъдещите насоки и да станат основа на разработването на добрите практики за опазване на опрашителите“, каза съавторът на изследването Холи Блейдес. „Надяваме се да работим с индустрията и [създателите на политики], за да постигнем това.“

Констатациите са подкрепени от литература, която се фокусира върху Великобритания и Северозападна Европа и следователно са валидни за тези региони. „Въпреки това всеобхватните резултати вероятно ще бъдат подходящи за други умерени региони и някои от констатациите ще бъдат универсални, тъй като основната екология на опрашителите е сходна навсякъде“, добави тя. „Но различните видове опрашители се различават в зависимост от региона и затова, за да се осигури стабилна база данни и да се идентифицират важните разлики, в идеалния случай ще бъде предприет подобен преглед.“

В статията „Възможности за подобряване на биоразнообразието на опрашителите в слънчевите паркове“, публикувана в „Прегледи за възобновяеми и устойчиви енергийни източници“, британската група обяснява, че биологичното разнообразие може да бъде повлияно както положително, така и отрицателно от слънчевите паркове и свързаните с това промени в земеползването. В селскостопанските райони, които се управляват интензивно и са бедни на биоразнообразие, слънчевите паркове могат да помогнат за възстановяване на подходящите условия за местообитанията на опрашители. „Създаването на подходящо местообитание в слънчевите паркове, които обикновено се намират сред интензивно управлявани земеделски земи, би могло да предложи убежища за опрашителите“, подчертаха учените.

Академиците са стигнали до заключението, че слънчевите паркове могат да увеличат ресурсите за опрашителите там, където те са най-необходими. „Много опрашители застрашени – както във Великобритания, така и в други части на света“, каза Блейдес. „Действията за опазване на опрашителите включват намаляване на интензификацията на земеделието и поддържане на естествените местообитания. И двете могат да бъдат постигнати в рамките на слънчевите паркове“.

В друго проучване, публикувано наскоро, американска изследователска група установи, че частичното засенчване, осигурено от соларните паркове, създава микроклимат, който благоприятства обилния растеж на по-разнообразни цветя. Това подпомага опрашителите. Анализът също така установи, че частичното засенчване увеличава изобилния цъфтеж, като същевременно удължава времето за цъфтеж. Това увеличав хранителните ресурси за опрашителите през горещия и сух сезон.

Друго скорошно проучване, проведено от Франция, също показва, че екологичните последици от слънчевата енергия върху биологичното разнообразие са склонни да варират в зависимост от вида и местоположението.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*