В Шотландия залагат на система за съхранение на енергия с тежести

Преди броени дни в Шотландия бе открит авангарден демонстрационен проект, за който разработчиците твърдят, че може да предложи възможност за съхранение на енергия – рентабилна алтернатива на литиево-йонните батерии. Съоръжението разчита на гравитацията, за да кара две големи тежести да се спускат в шахта, завъртайки генератор. Демонстрацията предполага, че някой ден гравитационните системи за съхранение на енергия могат да бъдат внедрявани в мащаб.

Компанията Gravitricity е изградила модула за съхранение на енергия от 250kW, който „доказва способността“ на гравитационната технология. В поредица от тестове компанията успешно вдигна и спусна две 25-тонови тежести, за да генерира електричество и да провери скоростта на реакция на системата.

Изграден над земята, демонстрационният проект в пристанището на Лейт има за цел да покаже как синсталациите с тежести, които се спускат в неизползвани минни шахти или специално изградени за целта шахти, могат да осигурят капацитет за съхранение на енергия в мащаб. Компанията заяви, че нейните 8MW батерии – които работят чрез повдигане на една или повече тежки тежести в дълбока шахта и ги освобождават, когато е необходима енергия – могат да съхраняват достатъчно електричество, за да захранват 5000 домове за един час.

„Тези тестове … показват, че гравитационното съхранение на енергия е сериозен претендент на световния пазар за съхранение на енергия“, каза управляващият директор на Gravitricity Чарли Блеър. „Доказахме, че можем да преминем от нула до пълна мощност за по-малко от секунда – което може да бъде изключително ценно за резервните енергийни системи“.

За гравитационните системи за съхранение на енергия се твърди, че имат редица потенциални предимства пред батерийните системи за съхранение. Една ключова тяхна характеристика е дългият им живот: веднъж изградена, подобна система може да продължи да работи повече от 25 години без загуба на капацитет или деградация с течение на времето. Това прави метода рентабилен. Друго важно предимство е, че не се използват редки метали като кобалт и никел, които стават все по-оскъдни в глобалния стремеж към електрификация.

Gravitricity заяви, че вече е в „напреднала дискусия“ със собствениците на мини в Обединеното кралство, Скандинавия, Полша и Чехия, за да избере първите си европейски проекти, докато в Южна Африка фирмата работи в тясно сътрудничество с оператора на мини United Mining Services за идентифициране на потенциала схеми като част от програма, финансирана от програмата Innovate UK Energy Catalyst.

1 коментар

  1. Дали може да се използва и на небостъргачи?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*