Въглеродните емисии свиват стратосферата

Въглеродните емисии са накарали стратосферата да се свие с 400 метра от 80-те години на миналия век досега, според ново проучване, публикувано в списанието Environmental Research Letters. Ако не се предприемат действия за намаляване на настоящите нива на емисии, жизненоважният атмосферен слой ще се свие с още 1 километър до 2080 г. Това би повлияло неблагоприятно на спътниковите операции, GPS навигацията и радиокомуникациите, предупреждава анализът.

Стратосферата е вторият атмосферен слой след тропосферата. Той се намира на ниво 20 до 60 километра над земната повърхност. Важен е в много отношения. Той е дом на озоновия слой, който предпазва Земята от вредните UV лъчи. Когато въглеродният диоксид се нагрява и разширява в тропосферата отдолу, той измества долната граница на стратосферата. Когато обаче въглеродният диоксид достигне чак до стратосферата, той охлажда въздуха и го кара да се свива.

Изследователите са използвали сателитни наблюдения, направени от 80-те години на миналия век, в комбинация с модерни климатични модели, за да стигнат до заключението. Въпреки че експертите отдавна знаят, че стратосферата се свива, първоначално се смяташе, че това се дължи на изчерпването на озоновия слой. Сега новото проучване доказва, че свиването е причинено от емисиите на CO2. Озоновият слой се възстанови от 1989 г., но въпреки това през въпросния период стратосферата продължава да се свива.

Изследването е поредното, което разкрива колко далеч се простира влиянието на човешката дейност. През април друго проучване разкри, че климатичната криза е изместила оста на Земята. Предвид разкритията, че същата криза намалява и стратосферата, трябва да се предприемат действия за обръщане на тенденцията.

„Това проучване открива първите наблюдения за свиване на стратосферата и показва, че причината всъщност са нашите емисии на парникови газове, а не озонът“, каза Пол Уилямс, професор от Университета в Рединг. „Някои учени започнаха да наричат горните слоеве на атмосферата„ игносфера“, тъй като тя е толкова игнорирана и слабо проучена“, добави той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*