Дом от трамбована пръст се извива около голямо плодно дърво

В южноиндийското село Венгола архитектурната фирма Wallmakers е завършила дом от трамбована пръст, който изглежда като естествено продължение на пейзажа. Поръчано от клиент с голямо семейство, жилището с площ над 200 квадрата разполага с разнообразие от споделени общи пространства, включително външен двор с масивно овощно дърво, вдъхновило името на проекта – „Jack Fruit Garden Residence“. Както при всички свои проекти, архитектите са изградили дома от екологични материали, включително трамбована пръст, компресирани стабилизирани земни блокове (CSEB) и рециклирани материали.

Когато клиентът се обърнал към архитектите с искането за къщата, той ги помолил да запазят съществуващото дърво, което „закотвя“ южната страна на имота. Усилията за запазване на дървото до голяма степен са определили окончателния дизайн. Дървото е избрано за фокусна точка на целия дом; то е обгърнато от стена, която се извива нагоре, поддържайки извития желязо-циментов покрив на дома.

Извитите форми продължават в интериора със скулптурно стълбище, което изглежда сякаш плава над светъл атриум. Изхвърлени тръби, спасени от сметище, са използвани за създаване на балюстрадите, както и на полилеите, които светят във всички стаи. „Това разпространява идеята, че използването на скрап материали, вместо да се купува пресен материал, е не само в съответствие с концепцията за преработване, но също така помага за създаването на произведения на изкуството, които правят дома уникален със своите светлини и сенки“, обясниха архитектите.

Стените са изградени предимно от стабилизирани земни блокове, направени от пресован чакъл, пясък и цимент, както и трамбована пръст. Прозорците са стратегически разположени, за да се възползва домът от естествената вентилация.

Снимки: Wallmakers

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*