Испански соларни паркове отглеждат 13 милиона пчели

Iberdrola е построила два пчелина – един в своята фотоволтаична централа Андевало близо до Уелва в испанския регион Андалусия и един в Нуньес де Балбоа в Усагре, близо до Бадахос в региона Естремадура в страната.

Първият соларен парк е дом на 165 кошера и над 8 милиона пчели. Вторият включва 105 кошера и се обитава от около 5 милиона пчели.

Проектите за пчелини, които Iberdrola ще продължи да развива в другите си фотоволтаични централи в Испания, имат за цел да демонстрират как настаняването на опрашители в соларните паркове може да подобри стабилността на екосистемите и да подобри добивите от околните земеделски земи.

В слънчевите паркове пчелите могат да живеят без хербициди и селскостопански химикали, тъй като растежът на билките се контролира чрез паша от добитък. Следователно подобни инициативи създават екологични зони, които позволяват на учените да проучат как отглеждането на ароматни растения може да подобри качеството на меда, който в крайна сметка ще се продава в търговската мрежа.

50-мегаватовата соларна централа Андевало в община Пуебла де Гусман произвежда електроенергия предимно за производство на бира Heineken в Испания съгласно споразумение за изкупуване на енергия с пивоварния гигант. Проектът Нуньес де Балбоа е 500-мегаватов и е разположен на границата на три общини – Усагре, Хинохоса дел Вале и Биенвенида.

1 коментар

  1. младежииии, 270 кошера са едно нищо….
    … както и тези 13 млн. пчели ………

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*