Електрически самоуправляем трактор спестява по 77 тона CO2 годишно

Новостартираща компания от Калифорния започна продажбата на модел електрически самоуправляем трактор, за който твърди, че може да помогне на земеделските производители да бъдат по-екологични и по-печеливши. Monarch Tractor твърди, че нейният електрически автономен модел, заменяйки дизелово превозно средство и при зареждане с възобновяема електроенергия, може да намали емисиите на въглероден диоксид средно със 77 тона годишно.

Компактният трактор може да бъде програмиран да изпълнява задачи като оране, прибиране на реколтата и косене. Той може да работи повече от 10 часа на полето. Зарежда се в продължение на четири до пет часа, според Monarch Tractor.

Въпреки че не се нуждае от шофьор, машината има нужда от дистанционен оператор, който да получава предупреждения в реално време и да може да спре трактора, ако е необходимо. Вградените сензори могат да откриват добитъка и реколтата, за да ги предпазват, а има и система за предотвратяване на сблъсъци, която позволява на трактора да работи автономно заедно с работниците в фермата.

С почти две десетилетия опит в работата в секторите на мобилността и енергетиката, основателят и главен изпълнителен директор на Monarch Правен Пенмеца казва, че разбира как технологията може да преобрази индустрията. „Виждайки трансформацията на тези две индустрии, в главата ми се зароди идеята, че селското стопанство в световен мащаб е готово за трансформация“, казва Пенмеца пред CNN Business.

Тракторите на фирмата могат също така да събират данни, докато работят. Това може да даде на земеделските производители информация за здравето на полето и културите и дългосрочните добиви. Може и да ги предупреди за текущи проблеми като недостатъчно напояване в дадени зони или обезцветяване на насажденията.

Дейвид Роуз, доцент по селскостопански иновации в Университета в Рединг, казва, че фермерите са под нарастващ натиск да жонглират с трудни задачи: нарастващо население на света, изменение на климата, повишено търсене на органична продукция, недостиг на работна ръка. „Обществото иска от фермерите да направят ужасно много неща едновременно“, казва той. „Не вярвам, че – поглеждайки чинията си три пъти на ден – ние се замисляме за всички предизвикателства, пред които са били изправени фермерите, за да ни позволят да сложим тази храна на масата“.

Други компании, които разработват безпилотни трактори, са Bear Flag, датската Agrointelli и John Deere, която разработва концепция за автономни електрически трактори. Monarch обаче настоява, че е първата, която вече продава автономен електрически трактор.

Пенмеца е най-развълнуван от перспективата фермерите да могат да използват данни, за да осигурят по-голяма прозрачност за клиентите. Той предвижда да има QR код на опаковките на храните, които купувачите да могат да сканират, за да получат информация за начина на отглеждане на продукцията. „Искаме потребителите да оценят това, през което е преминал фермерът, за да сложат храната си на масата“, казва той. Ако фермерите могат да разкажат своята история чрез средствата на съвременните технологии, смята Пенмеца, може би ще успеем да възстановим загубената връзка между фермерите и купувачите.

Снимка: Monarch Tractor

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*