Портативен 5-килограмов робот чисти соларни панели без вода

Малък, портативен робот може да почиства соларни панели без капка вода. Той е напълно автономен и тежи само 5 кг с все батериите, което го прави толкова лек, че може да бъде носен в раница. Казва се Shreem и е проектиран и разработен от Aegeus Technologies специално за покривни слънчеви инсталации.

Shreem може да се управлява чрез уеб-базирано приложение от всяко отдалечено място и преодолява проблема с достъпността за опасни или труднодостъпни покривни инсталации. Роботът, който има и Bluetooth модул, може да се управлява ръчно с помощта на мобилно приложение, или чрез RF дистанционно управляван контролер. Освен това може да му бъде предварително зададено кога да започне почистването – той ще стартира автоматично в желания час от деня.

Shreem използва технология с въздушна струя за почистване на панелите. Затова той не изисква вода или каквито и да било химикали. Състои се от два комплекта четки за изтриване (аксиални и радиални), изработени от микрофибърна кърпа. Контролираният въздушен поток ефективно издухва праха от панелите. Радиалната четка гарантира, че остатъците от прах по краищата също се издухват.

Роботът използва интелигентен алгоритъм и сензори за откриване на ръбовето и за движение по права линия, покривайки целия фотоволтаичен ареал. Машината се подравнява автоматично, за да заобиколи или неравни повърхности. Освен това е достатъчно умен, за да прави разлика между края на панелите и малките отвори между съседно разположени панели.

Роботът използва изчислителна невронна мрежа, за да се самообучава за броя на редовете, колоните, модулите, ъгъла на наклон. Така той планира пътя си и посоката за най-ефективна работа.

Shreem се предлага със соларна докинг станция, която поддържа мониторинг на метеорологичните параметри като дъжд, скорост на вятъра и др. Проектиран е така, че да се или ще стои в докинг станцията, ако времето не е безопасно за работата му.

Shreem може да почиства около 200 панела на час. Захранва се от 10Ah литиево-йонна батерия с живот около 2000 цикъла.

Снимка: Aegeus Technologies

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*