Съд в Нидерландия нареди на Shell да намали емисиите си

Съд в Нидерландия взе решение, че петролният гигант Shell трябва да намали парниковите си емисии. До 2030 г. Shell трябва да намали емисиите си на CO2 с 45% в сравнение с нивата от 2019 г., постанови гражданският съд. Групата Shell е отговорна за собствените си емисии на CO2 и тези на своите доставчици, се казва в присъдата.

Това е първият път, когато дадена компания бива правно задължена да приведе бизнес-политиката си в съответствие с Парижкото споразумение за климата, казва организацията Приятели на Земята (FoE). Екологичната група внесе делото в съда през 2019 г., заедно с шест други органа и над 17 000 нидерландски граждани.

Въпреки че решението обхваща само Нидерландия, то би могло да има по-широки последици и другаде по света. Кореспондентът на BBC в Холандия Анна Холиган съобщи, че случаят е „решение, което създава прецедент“.

Говорител на Shell заяви, че се очаква компанията да обжалва въпросното „разочароващо съдебно решение“. Той добави, че петроилният гигант е засилил усилията си за намаляване на емисиите. „Необходими са спешни действия по отношение на изменението на климата, поради което ускорихме усилията си да се превърнем в енергийна компания с нулеви нулеви емисии до 2050 г.“, каза говорителят. По думите му, Shell инвестира „милиарди долари в нисковъглеродна енергия, включително зареждане на електрически превозни средства, водород, възобновяеми източници и биогорива“.

„Това е наистина страхотна новина и гигантска победа за земята, нашите деца и за всички нас,“ заяви в изявление директорът на FoE Доналд Полс. „Съдията не оставя никакво съмнение за това: Shell причинява опасни климатични промени и сега трябва бързо да ги спре.“

Присъдата за Shell е огромна победа за борбата с околната среда и тя може скоро да засегне и други други индустриални гиганти, смята еко-анализторът Роджър Харабин. Съдебното решение показва, че вече не е достатъчно фирмите да намаляват своите вредни емисии според политиките си и според ограниченията на закона – вече е факт, че те трябва да се съобразят с глобалната политика в областта на климата.

Фирмата със сигурност ще обжалва – и може да спечели делото в по-горна инстанция, категоричен е Харабин. Но присъдата вече е факт и е предупреждение за компаниите по целия свят, че битката срещу изменението на климата може да означава краят на всичко, приличащо на „бизнес както досега“.

Снимка: russellstreet във FlickR

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*