Кула като буква „О“ намалява слънчевото загряване през лятото с 52%

Мнозина вече познават китайската марка смартфони и електроника OPPO. Новата сграда на централата на фирмата е не по-малко впечатляваща от секси телефоните, които създава: тя има формата на буква „О“ и е въплъщение на представите за устойчивост на бизнес-сградите.

Наречена „кулата „О“, централата ще бъде разположена в бъдещия научно-технически град в Ханджоу – комплекс за глобално технологично предприемачество в столицата на китайската провинция Жецзян. Местоположението предлага уникална обстановка, която включва естествено езеро, парк от 10 000 квадратни метра, както и оживен градски център в бъдещия научно-технически град. Наоколо има редица влажни зони, което е и причината архитектите да преценят да включат изобилно озеленяване във вътрешния двор на сградата, за да имитират ландшафта в околността.

Както отпред, така и от въздух е лесно да се види как сградата формира облика си отличителната О-образна фасада характеризира структурата и я превръща в  определяща забележителност на града. Цилиндричният вътрешен двор продължава темата. В него има изобилна зеленина и места за сядане, за да насърчи социалните взаимодействия между служителите или посетителите, като същевременно осигурява гледка към силуета на града и чист въздух.

„Централният оазис и заобикалящият го влажен парк разширяват общественото пространство в сърцето на комплекса“, каза Бярке Ингелс, основател и творчески директор на Bjarke Ingels Group – архитектурната фирма, проектирала новата сграда. Според дизайнерите, адаптивната фасада е ориентирана според ъглите на падане на слънчевите лъчи, което помага да се намали натрупването на слънчева топлина през лятото с до 52%! Така драстично се намалява нуждата от енергия за охлаждане и се създава по-комфортна топлинна среда за персонала.

Изображения: Bjarke Ingels Group

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*