Третина от мотористите биха се отказали от мотора, ако е електрически

За да се премине към нулевовъглеродна икономика превозните средства, задвижвани с изкопаеми горива, ще трябва да бъдат премахнати. Някои държави вече обявиха, че забраняват продажбите на нови превозни средства, захранвани от изкопаеми горива, в следващите години – коя от 2030 г., която от 2035 г., но все в обозримо бъдеще, а Норвегия – даже по-рано, от 2025 г.

Мотоциклетите не са изрично включени в забраната, но организация за защита на мотоциклетистите в Обединеното кралство е анкетирала около 4 805 фенове на моторите, за да попита как биха реагирали, ако моторите с бензинови двигатели бъдат забранени. Респондентите са били главно ентусиасти, за разлика от случайната извадка от ежедневни пътуващи, така че може да се очаква да се види известна съпротива срещу идеята, нали. И наистина, само 8,1 процента от анкетираните са съгласни незабавно да се приеме подобна забрана. 36,4 процента казват, че са съгласни да има подобно ограничение някъде в бъдещето, а 55,5 процента са в пълна опозиция на подобно предложение.

Но на въпроса какво биха направили, ако бъде въведена подобна забрана, изненадващ брой мотористи – 31 процента – са отговорили, че ще спрат да карат изцяло!

Навярно негативното настроение на мотористите има своето основание. Мотоциклетистите – особено ентусиастите – когато карат за забавление, искат да могат да навъртят много километри в рамките на един ден. При сегашните акумулаторни технологии бързото спортно каране, обхващащо 800 км разстояние, би изисквало няколко дълги спирания на зареждане. А много от днешните мотористи гледат лошо, ако по време на спиране някой пуши цигарата си бавно.

От друга страна и по-големите батерии също не са решение. С тях моторите стават тежки и тромави.

Но може би най-големият аргумент на мотористите се заключва във фразата „просто много харесвам рева на моя двигател“. А електрическите превозни средства са известни с това, че са извънредно… тихи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*