Японска ИТ оранжерия отглежда домати в мусонни условия

Интересен проект на японския остров Ишигаки, югозападно от Окинава, търси начини за отглеждане на зеленчуци в субтропичните мусонни условия в този регион. Част от консорциума Азиатска мусонна система за отглеждане на растения (PFS) на японското правителство, той цели да създаде стабилно местно предлагане на продукция въпреки климата.

Регионите, доминирани от мусонните валежи, се отличават с широк спектър от климатични ефекти: обилни валежи и горещина, а на места като Ишигаки не вали доста повече дъжд – там се съчетават много топлина с много висока влажност. Това може да е благоприятно за някои растения, но за други – за определени зеленчукови култури – си е голямо затруднение.

Проектът PFS е създаден през 2016 г., за да разработи технология за противодействие на горещия, влажен климат по начин, който е ефективен за създаване на стабилно местно предлагане на зеленчуци – икономически изгодно. За доказателство на концепцията е избран именно остров Ишигаки заради честите мусонни пороища и честите тайфуни.

Домати в оранжерията с Азиатска мусонна система за отглеждане на растения. Снимка: Panasonic

За теста са избраните доматите като култура – климатът на Ишигаки е много враждебен към тях поради високата температура и голямата влажност в съчетание с недостатъчната светлина – това прави растенията податливи на болести.

За отглеждането на доматите консорциумът е изградил смарт-оранжерия от фабричен тип, наречена IT Greenhouse. Тя е ниска в сравнение с повечето традиционни парници, типични за Европа например. За сметка на това издържа на пориви на вятъра до 180 км / ч.

Оранжерията е оборудвана с устройства като завеси, които абсорбират инфрачервената светлина за регулиране на топлината, и сензори за контрол на съдържанието на влага във въздуха. Други сензори измерват фотосинтезата по безконтактен начин. Освен това има охладителна система, както и сензори за вятър. Резултатът е, че доматите израстват само за около три месеца на цена, сравнима с отглеждането им на континенталната част на Япония.

След като хардуерът е в експлоатация, следващата стъпка ще бъде да се работи по начини за управление и подобряване на съоръжението посредством облачни системи, които могат да се контролират от хиляди километри разстояние. Интегрираната система за контрол на околната среда позволява фермерите имат достъп до данни от разстояние, използвайки нарочно създадено приложение.

Според Panasonic, която участва в проекта, предимствата на подобна земеделска система е, че тя не само намалява нуждата от транспорт, но и избягва строгите карантинни разпоредби, които често възпрепятстват движението на продукцията. Също така функцията за дистанционно управление позволява много оранжерии да бъдат наблюдавани наведнъж, което води до икономии от мащаба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*