Китай с нов рекорд за ядрен синтез с „изкуствено слънце“

Китайският Експериментален усъвършенстван свръхпроводящ токамак (EAST) е едно от редицата обещаващи изследователски устройства за ядрен синтез, които работят по света и през последните няколко години се развиват доста динамично. Сега китайските държавни медии съобщават, че учените, работещи по проекта, са постигнали нов световен рекорд, задържайки плазма с температура 120 милиона градуса по Целзий за 101 секунди в последния кръг от научни експерименти. С това постижение те се приближават до дълго преследваната цел за „чиста и безгранична енергия“.

Идеята на изследванията на ядрения синтез е да се пресъздаде процесът, който протича в Слънцето и произвежда колосални количества енергия, при което се съчетават интензивна топлина и налягане, за да произведе плазма – материя, в която атомните ядра се сливат с невероятни скорости. Учените работят с редица експериментални устройства за задействане и изследване на тези реакции тук на Земята. Но експертите смятат, че токамаците – апарати с форма на поничка, какъвто е и EAST, са най-обещаващият подход.

Този тип сложни уреди има серия от магнитни намотки, предназначени да задържат ултра-сгорещените потоци от водородна плазма достатъчно дълго, за да настъпи реакцията. През 2016 г учените от EAST успяваха да загреят водородната плазма до около 50 милиона градуса Целзий и да я поддържат така в продължение на 102 секунди. След това екипът повиши температурата до 100 милиона градуса.. Това е над шест пъти по-горещо от ядрото на Слънцето. Този път те успяха да задържат материята за около 10 секунди.

Последният кръг от експерименти бележи нова стъпка напред за изследователите. Според държавната агенция Синхуа, те са поставили нов рекорд от 120 милиона градуса на нагрятата плазма и са я задържали за 101 секунди. В отделни експерименти „изкуственото слънце“, както го наричат, загрява плазмата и до 160 милиона градуса – за 20 секунди. В крайна сметка голямата цел на EAST е да задържи плазмата при около 100 милиона градуса за повече от 1000 секунди време (около 17 минути).

Този тип експерименти не са предназначени за генериране на използваема електроенергия, а за развитие на физиката на ядрения синтез с цел създаването на устройства от следващо поколение като ITER, който ще бъде най-големият реактор за ядрен синтез в света, когато бъде завършен през 2025 г. Подобен успех на този в EAST имат и корейските учени. Техният реактор KSTAR неотдавна постави световен рекорд, като успя да поддържа плазма при над 100 милиона градуса за 20 секунди.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*