Аудио-джаджа разпознава птичетата в градината според песента им

Много хора обичат да проследяват кои видове птици идват в дворовете и градините им. Но никой не може да стои постоянно в двора и д дебне пернатите. А любопитството е силно. Една аудио-джаджа на име Terra е създадена да помага, като непрекъснато идентифицира птиците според техните песни.

Създадена от натуралистите Скот Уитъл, Майк Ланцоне и Кейси Халвърсън, Terra е устойчиво на атмосферните влияния устройство, свързано към глобална „облачна“ система. Поне според замисъла.

Устройството, свързано с Bluetooth и Wi-Fi, се забива в земята близо до зоната, където птиците обичат да се спират, например до хранилка. То използва чифт микрофони, за да „слуша“ птичата песен. Има и радиоприемник, за да приема сигнали от радиомаркирани птици. Данните се предават към облачен сървър, а едновременно с това и до приложение за iOS / Android на смартфона на потребителя.

Използвайки приложението, потребителите могат да създадат дневник на това кои видове птици са преминали през двора им. Видовете биват разпознавани според тяхната песен. Те могат също така да слушат песента на птици на живо от задния си двор или на телефона си, или пък на сдвоен чрез Bluetooth високоговорител.

Плановете за джаджата предвиждат да могат да се слушат звуци на живо от различни сайтове по целия свят, нещо като глобална версия на съществуващата австралийска акустична обсерватория. Тази функционалност ще бъде един от компонентите на мрежата Terra, която в момента се разработва.

Тази мрежа ще бъде достъпна и за учените, които ще могат да видят кои видове – и кои радиомаркирани птици – къде са преминали според многобройните устройства Terra из дворовете на много хора. По този начин изследователите ще могат да проследяват популациите и миграционните пътища на различни видове птици в регионите.

Като допълнителен бонус, основното устройство може да комуникира безжично с опционални по-малки сензори, разположени в двора. Тези „под-устройства“ измерват и предават данни за влагата в почвата, метеорологичните условия и наводненията (ако има такива), като всички те могат да се видят в приложението.

Е, има и една недобра новина: всичко е все още само проект. Terra е обект на набиране на финансиране чрез Kickstarter кампания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*