37% от глобалните смъртни случаи от жега са заради изменението на климата

Изменението на климата е причина за повече от една трета от глобалните смъртни случаи, дължащи се на прекомерна топлина, всяка година. Това установи ново изследване, публикувано в понеделник в Nature Climate Change. Седемдесет учени са оценили смъртни случаи в 732 града от 1991 до 2018 г., за да установят, че 37% от смъртните случаи заради жега в целия свят са пряко свързани с изменението на климата.

„Хората продължават да искат доказателства, че изменението на климата вече засяга нашето здраве. Това изследване на връзката между жегите и смъртността директно отговаря на този въпрос, използвайки съвременни епидемиологични методи, а количеството данни, събрани от авторите за анализ, е впечатляващо“, коментира д-р Джонатан Пац, директор на Глобалния здравен институт към университета в Уисконсин. Той не е участник в проучването.

Изследването прилага модели, използвани за изчисляване на броя на смъртните случаи, причинени от изменението на климата в отделна топлинна вълна, и е първото, което прилага тази методология за стотици места за цели десетилетие. Това позволява на учените да направят по-широки заключения.

„Замислен, проницателен и умен подход е да се опитаме да разберем как изменението на климата променя смъртността, свързана с топлината“, казва Кристи Л. Иби, професор в Центъра за здраве и глобална среда в Университета във Вашингтон. Той също не е участник в проучването.

Констатациите от проучването бяха публикувани, тъй като Thomson Reuters съобщи, че „топлинните шокове““, предизвикани от изменението на климата, заплашват доставките на храни в Бангладеш. В същото време градовете по света назначават „топлинни служители“, които да обръщат особено внимание на справянето с опасностите, породени от изменението на климата специално по отношение на прекомерните жеги.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*