Нов полимер на растителна основа може да замени пластмасите за еднократна употреба

Нова пластмаса, направена от растителни протеини, може да замени пластмасите за еднократна употреба, произведени от изкопаеми горива. Изследване, публикувано в Nature Communications, описва как учени от Университета в Кеймбридж са измислили как да превърнат растителния протеин в естествен, устойчив, а и мащабируем полимерен филм.

Xampla – млада фирма, създадена от Университета в Кеймбридж – е направила новия материал от растителен протеин, който е страничен продукт от селското стопанство. Растителният полимерен филм не оставя никакви замърсители след себе си. Той се разгражда по изцяло естествен път. За разлика от биополимерите, които обикновено се използват в конвенционалната пластмаса, новият материал не изисква „омрежване“ – процес, който може да доведе до наличието на токсични замърсители. Новият механизъм използва само вода, оцетна киселина, топлина и ултразвук, за да трансформира растителните протеини в този полезен полимер.

Наскоро публикуваната статия съдържа данни за 10-годишни изследвания на тази революционна растителна пластмаса. Изследователите казват, че са вдъхновени от… паяжините. Въпреки че са по-здрави от стоманата като способност за носене на тегло, мрежите на паяците имат слаби молекулярни връзки и лесно се разграждат. Изследванията на учените са се фокусирали върху разбирането и имитирането на този феномен.

„Едно от ключовите постижения е, че можем да доставяме този продукт в голям мащаб и той може да замести пластмасата в много специфични приложения“, каза ръководителят на изследването Туомас Ноулс. „Доказахме, че е възможно да решим проблема с пластмасите за еднократна употреба.“ Приложенията, които екипът на Xampla смята за удани за материала, включват микрокапсули, торбички, сашета и гъвкави филми за опаковане.

„Удивително е да осъзнаеш, че откритието, което правиш в лаборатория, може да окаже голямо влияние върху решаването на глобален проблем“, каза Марк Родригес Гарсия, ръководител на научните изследвания на Xampla и съавтор на статията. „Ето защо по същество правим това – ние наистина обичаме науката, но също така искаме да направим нещо значимо за решаването на огромния проблем с пластмасовите отпадъци.“

Снимки: Xampla

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*