Тазманийска ферма има таван, изолиран с… местна вълна

Разположена във ферма за овце насред селския пейзаж на остров Бруни в Тазмания, Австралия, тази модерна ферма демонстриран интересен подход към устойчивостта и традициите в своя дизайн. Известна като Coopworth House, тя има уникална характеристика: таван, изолиран с изолация от запечатана вълна чрез използването на материали, получени от овцете, живеещи във фермата.

Домът е „съвременна интерпретация на селска ферма“, казват архитектите от FMD Architects. „Жителите на региона, овцете, обширната гледка към водата и планинските вериги отвъд, както и червеникавите покриви на бараките, осеяни над острова, рисуват непрекъснато променящ се пейзаж, с който къщата сякаш разговаря“. Те са се постарали да постигнат този ефект чрез комбинация от традиционни материали за строителство на ферми и „селска“ естетика като гофрирано желязо, дърво, бетон и камък, както и модерни характеристики като модууд (направен от рециклирано дърво и пластмаса) и устойчиви удобства като слънчева енергия без нужда от включване в мрежата.

Вълненият таван е ограден от шперплат и бетонни подове и е запечатан с прозрачна, поликарбонатна повърхност. В допълнение към засвидетелстването на респект към самата ферма, вълната също така добавя важен термичен компонент към дома в опит да намали консумацията на енергия. Прозорците от пода до тавана осигуряват естествена светлина. Отразяват я стените от суров шперплат, докато тъмната камина и мебелите контрастират с естественото дърво. В банята дизайнерите са добавили червена тухла, който наподобява външния зидан комин.

В естественото си състояние къщата побира двама обитатели, но може да бъде отворена и за допълнителни гости, благодарение на австралийски тип веранди за сън и каравани с двуетажни легла. Има вградени легла, вписани в отворите на прозореца, мецанин, който действа едновременно като работно пространство и като отделна спалня, както и легло от шперплат, вградено в стената.

Резервоарите за вода и големият слънчев масив във фермата осигуряват както дъждовна вода, така и чиста енергия. Камината на дърва с бавно изгаряне представлява основният източник на топлина в дома. По време на строителството строителите са избрали да дадат приоритет на местните материали като шперплат и рециклиран дървен материал, както и да вградят местно проектирани мебели и LED осветителни тела.

Снимки: Диана Снейп / FMD

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*