Около 10% от гигантските секвои в света са унищожени от един горски пожар

Около 10% до 14% от зрелите гигантски секвои в света са унищожени от един-единствен горски пожар, който се случи в южната част на Сиера Невада миналата година. Това гласи изводът от доклад, изготвен от учени от Националната служба за паркове на САЩ и споделен с Visalia Times-Delta.

В края на 2020 г. пожарникарите успяха да овладеят пожара Националния парк на секвоите, след като той съсипа около 175 000 декара горска земя. Според последния доклад, около 7 500 до 10 000 възрастни дървета са загубени в огъня. Това се равнява на приблизително 10% от популацията на гигантската секвоя в света.

Изследователите са използвали сателитни снимки и моделиране от предишни пожари, за да стигнат до извода. Въпреки че резултатите все още не са рецензирани, цифрите са стряскащи и трябва да се вземат на сериозно.

„Не мога да опиша колко умопомрачително е това за всички нас“, казва авторът на изследването Кристи Бригам, ръководител на отдел „Управление на ресурсите и науката“ в парка. „Тези дървета са живели хиляди години. Вече са преживели десетки горски пожари“.

Разкритията са тревожни не само поради огромния размер на разрушенията, но и поради стойността на горите от секвоя. Тези гори са сред най-ефективните в поглъщането на въглерода, а също така са важно местообитание за дивата природа.

Предстои че учените да посетят на място горските райони, които са понесли най-много щети, за да се установи точността на констатациите. Изследователите имат плаха надежда, че може би на място ситуацията „нама да е чак толкова лоша“.

Наред с това учените се надяват, че събитието ще провокира политиците да се погриат погрижат за отпускане на повече ресурси за управление на горите и предотвратяване на пожарите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*