Гигантски „ветроловител“ може да захранва 80 000 домакинства

Норвежката компания „Системи за улавяне на вятъра“ (WCS) направи впечатляващ дебют с колосална плаваща вятърна турбина, която, според производителя, може да генерира пет пъти повече от годишната енергия на най-големите единични турбини в света. Същевременно тя намалява разходите, което я прави много конкурентна.

Гигантският „ветроловител“ е висок 324 м и прилича на решетка. На нея са разположени множество по-малки турбини (не по-малко от 117 на илюстративните схеми) в шахматна формация. Плаващата платформа бива закотвена към дъното на океана, използвайки установените практики от петролната и газовата индустрия.

Само един от тези масиви, казва WCS, може да предложи двойно по-голяма площ от най-големите конвенционални вятърни турбини в света. Освен това по-малките му ротори могат да се представят много по-добре при скорост на вятъра над 40 до 43 км / ч, когато по-големите турбини са склонни да започват да накланят лопатките си, за да ограничат производството и да се предпазят от повреди. Общият ефект, казва WCS, е 500-процентен тласък на годишната продукция на енергия. Всеки такъв масив произвежда достатъчно мощност, за да захранва 80 000 европейски домакинства.

Вместо да използват масивни единични компоненти, тези „ветроловители“ са изградени с по-малки късове, с които е много по-лесно да се работи. След като се инсталира плаващата основа, по-голямата част от конструкцията може да се направи на палубата, без кранове или специализирани плавателни съдове. Конструкцията предлага и лесен достъп за текуща поддръжка. WCS казва, че тези масиви са готови за 50-годишен експлоатационен живот, за разлика от 30-те години живот на една голяма турбина.

Компанията настоява, че е готова да започне да доставя офшорна вятърна енергия при стойност, която гарантира паритет спрямо мрежата – което означава при изравнени разходи за енергия. WCS казва, че разчетите й основават на първоначален размер на инсталацията, който – според фирмата – може да се окаже и по-икономичен, когато се мащабира.

Компанията има подкрепата на инвестиционни компании North Energy и Ferd и е разработила технологията съвместно с офшорния доставчик на вятър Aibel и IFE Institute for Energy Technology.

WCS все още не е публикувала допълнителни подробности за прототипите си или първи за инсталации, така че макар да има вид на страхотна нова технология, изглежда, че ще трябва да изчакаме известно време, преди да се докажат тези твърдения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*