Toyota: не сме против електромобилите

Неотдавна Toyota обяви, че планира до 2030 г. 70% от автомобилите на фирмата да бъдат „електрифицирани под някаква форма“, но електрическите модели на батерии ще съставляват само 15% от всички нови коли. Това навярно не е изненадващо за някои, които следят компанията отблизо и достатъчно отдавна. Но за повечето потребители подобно твърдение е озадачаващо в момент, в който повечето автомобилни производители се заричат доста по-голям дял от портфолиото им да се електрифицира изцяло и то в рамките на идните няколко години.

В медиа-сесия в централата на Toyota в щата Тексас по-рано тази седмица изпълнителният директор на Toyota Motor Северна Америка Боб Картър се постара да разясни озадачаващото число. „Ние не сме против електромобилите с батерии“, обяви Картър. „Всъщност ние се ангажираме да пуснем повече електромобили с батерии.“

Лиза Матерацо, вицепрезидент на групата за маркетинг, хвърли повече светлина по въпроса. „Клиентът е шефът. Клиентите ще решат коя технология най-добре отговаря на техните нужди “, каза тя. „Ние сме добре позиционирани с нашия портфейлен подход, за да отидем там, където ни води пазарът – ще следваме водещата роля на нашите потребители“.

За плановете на фирмата показателно е скорошното представяне на bZ4X – концепция за SUV, която бе разкрита през април и която се очаква да се появи на пазара през 2022 г. Това ще е едно от седем електрически превозни средства, които ще пристигнат като част от подмарка за електрически превозни средства bZ (Beyond Zero). Всички те ще бъдат част от „около 70“ електрифицирани модела, включително хибриди, презареждаеми хибриди и модели на водородни горивни клетки, планирани за пускане на пазара до 2025 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*