Нов градски парк за биоразнообразие в Абу Даби подобрява местния микроклимат

Като град, характеризиращ се с емблематични небостъргачи и търговия, столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби подчертава стойността на природата с нов градски парк за опазване на биологично разнообразие, разположен в самото сърце на центъра. Разгърнат на 27 500 квадратни метра, парк „Ай Фай“ е проектиран експертно за подобряване на местния микроклимат чрез максимизиране на естественото охлаждане посредством… озеленяване.

Името, което на арабски означава „Сенчест парк“, е символно за използването на дизайнерски подход, който залага на природите механизми, за да се намали затоплянето на района чрез изобилие от дървета и храсти. Според департамента за общините и транспорта в Абу Даби, това е първият градски парк в ОАЕ, който използва биологичното разнообразие за подобряване както на местния микроклимат, така и на обществената сфера.

Парк „Ал Фай“ е проектиран от датското дизайнерско студио SLA – компания, известна със своята екологична ландшафтна архитектура. Екип от биолози и експерти по растенията е изследвал дивата природа и природния микроклимат на региона в продължение на година, преди да проектира новото обществено градско пространство. Учените са изследвали растенията, които са типични за ОАЕ, както и най-добрите условия за отглеждането им и най-добрите практики за интегрирането им в дизайна на парка. Освен това екипът е изследвал местните видове диви животни като опрашващи насекоми и птици, за да създаде най-благоприятните местообитания и условия за живот на местните животни.

„Плътността на дърветата, дизайнът на почвата, напояването с използване само на рециркулирана вода и използването само на местни видове не само гарантират, че паркът радикално е намалил напояването си с 40% в сравнение с конвенционалните паркове“, каза Расмус Аструп, главен дизайнер и партньор в SLA. „Засаждането също така привлича пчели, опрашители, птици и животни, осигурявайки буйна и оживена атмосфера в средата на Абу Даби – това е със 100 процента гаранция за птичи песни! И накрая, дизайнът на микроклимата осигурява възможно най-добрата социална екосистема за игра, спорт и отдих – превръщайки парка „Ал Фай“ както в социално, така и в климатично отношение в „най-готиното място в града“. Паркът съдържа над 2000 местни растения, които помагат за укрепване на биологичното разнообразие. Дърветата са отглеждани в пустинни разсадници и след това са презасадени в парка.

Докато залесената среда е естественият акцент в парка, има и много социални аспекти, включително множество спортни съоръжения, детски площадки, място за камиони за храна, стени за катерене, места за сядане на открито и дори игрище за мини голф.

Снимки: SLA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*