Трамбована пръст + бамбук = чудна еко-вила

Вилата Ecocasa се намира в сърцето на Бразилския винен път или „Rota do Vinho” на португалски. На около час извън центъра на Сао Пауло, тя е заобиколена от забележителности като разнообразни винарни, местни плантации от артишок и множество зони с диви животни. Дизайнерите са заложили на техники за строителство с трамбована пръст и бамбук както с цел намаляване на разходите, така и за осигуряване на устойчивостта на проекта.

Стените са изградени с помощта на трамбована пръст от самия парцел. По този начин къщата е органично интегрирана с местния пейзаж, като същевременно се запазва екологичната отговорност. Дизайнът съчетава трамбованата пръст със структурни бетонни блокове за допълнителна здравина. Резултатът е красив, наситено кафяв цвят, подчертан с тъмно сиво както от вътрешната, така и от външната страна.

Дизайнът е „интегриран“ така, че е адаптиран във всички етапи на строителството. По този начин материалите са поръчвани на различни етапи, за да се намалят отпадъците. Същевременно материалите и работната сила са „на местно ниво“, тоест е подкрепена местната икономика.

Къщата има централен вътрешен двор и бамбукова тераса, която осигурява много красиви гледки. Бамбукът, избран поради екологичните си характеристики, както и дълготрайността си, е придобит от местен доставчик в съседния град Ибиуна.

Стените от модули предварително трамбована пръст, подобни на тухли, осигуряват термоакустичен комфорт в стаите.

Изображения: Маркос Бейкън и Encaixe Soluções Alternativas

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*