Британците премахват и халогенните лампи и „спотове“

Продажбите на халогенни крушки ще бъдат забранени във Великобритания от септември. Ще ги последват и флуоресцентни лампи. Това предвиждат правителствените планове за нови мерки срещу изменението на климата.

Новият ход ще намали 1,26 милиона тона въглеродни емисии годишно и ще доведе до икономии за потребителите, казват държавните чиновници.

Обединеното кралство започна постепенно да прекратява продажбата на халогенни крушки с по-висока консумация на енергия още през 2018 г. съгласно правилата на целия ЕС. Сега търговците вече няма да могат да продават и останалите видове халогенни крушки, като например кухненски „спотове“.

Планът ще помогне за продължаване на прехода към нискоенергийни LED крушки, които представляват около две трети от лампите, които сега се продават във Великобритания. Очаква се светодиодните осветителни тела да представляват 85% от всички крушки, продавани до 2030 г., казаха служители.

LED лампите издържат пет пъти повече от традиционните халогенни крушки и произвеждат същото количество светлина, но използват до 80% по-малко енергия.

Законодателството ще включва и стъпки за поетапно премахване на високоенергийните флуоресцентни крушки. Тяхната продажба следва да бъде прекратена от септември 2023 г.

Намаляването на въглеродните емисии в резултат на новите правила е еквивалентно на премахването на повече от половин милион коли от пътищата на Обединеното кралство, заяви Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия. Това е част от пакет от мерки, които се очаква да спестят пари на потребителите и включва и други важни елементи като правото да се ремонтират стоки, нови енергийни етикети и по-високи стандарти за ефективност за бялата техника, телевизорите и другите битови уреди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*