Бактерии превръщат пластмасови отпадъци във … ванилин

Учени са превърнали куп пластмасови бутилки във вкус на ванилия, използвайки генетично модифицирани бактерии. Според изследване, публикувано в списание Green Chemistry, генетично модифицираните бактерии E-Coli са били използвани за превръщане на терефталова киселина (ТК) от пластмасови отпадъци във ванилин.

„Това е първият пример за използване на биологична система за преработка на пластмасовите отпадъци в ценен промишлен химикал. Постижението има много вълнуващи последици за кръговата икономика,“ коментира Джоана Садлър, съавтор на изследването.

Терефталовата киселина е базово съединение, получено при разграждане на пластмасовите бутилки от ензими. Миналата година учените разработиха мутантни ензими, които биха могли да разградят пластмасовите бутилки на основните им единици. Резултатът от този процес е, че пластмасовите бутилки се превръщат в TК. Изследователите са използвали основния продукт от работата на ензимите върху пластмасовите бутилки, за да разработят важни за индустрията продукти. Те затоплят микробния бульон до 37°C за един ден. В резултат на това 79% от ТК се превръща във ванилин.

Ванилинът е продукт, естествено извличан от ванилови зърна. Продуктът се използва често в козметичната и хранителната индустрия. Също така е важна суровина за фармацевтичните компании и се използва в хербицидите.

Въпреки че ванилинът може да бъде естествено извлечен от ванилови зърна, търсенето му е по-голямо от предлагането в последно време. Въз основа на данните за 2018 г. глобалното търсене на ванилин е 37 000 тона. Поради дефицита, 85% от продукта се синтезира от химикали, получавани от изкопаеми горива. Неотдавнашното откритие може да бъде начин за подобряване на доставката на ванилин, ако може да се направи търговски жизнеспособен процес.

„Нашата работа оспорва възприемането на пластмасата като проблемен отпадък и вместо това демонстрира използването й като нов въглероден ресурс, от който могат да се произвеждат продукти с висока стойност“, каза Стивън Уолъс, автор на изследването от Университета в Единбург.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*