Жилищна оранжерия в Германия се готви да посреща обитателите си

Нов градски квартал започва да се издига на мястото на някогашната централа на Kellogg е Бремен, Германия. В квартала ще има офис-сгради, жилищни блокове, образователна и развлекателна инфратруктура – всичко това на брега на река Везер и всичко с фокус върху осигуряването на зелени площи и човешко взаимодействие. Една от забележителните сгради в квартала ще е нова жилищна сграда, подобна на оранжерия, в комплекса, която се очаква да бъде открита по-късно тази година.

Шестетажната сграда ще съдържа между 30 и 54 жилища. Ще има студия, двустайни, тристайни и тристайни апартаменти плюс офиси. Всяко жилище е проектирано за минимално въздействие и максимална ефективност на разходите. Всеки от наемателите ще има достъп до общи балкони и други открити пространства за отглеждане на растения и взаимодействие с хората и природата.

Най-високото ниво на сградата разполага с оранжерия, която ще е достъпна за жителите, както и за използване от търговски новостартиращи компании, търсещи пространство. Озеленените площи около сградата предлагат повече възможности за приключения на открито движение пеша, с велосипед, със скейтборд, с ролери или скутер. Мястото за балконски растения и оранжерията допринасят за по-чист въздух, като намаляват въглеродния диоксид и увеличават кислорода. По същество сградата естествено филтрира въздуха.

Проектът, наречен „Жилищна оранжерия“, не само е фокусиран върху екологичния дизайн по отношение на градинарството, но и архитектурата му предлага различни енергоспестяващи функции. Масивна стена в сърцевината на конструкцията е предвидена да се нагрява и тази топлина да се излъчва в жилищните пространства с течение на времето. Стъклените прозорци пропускат естествена светлина в жилищните секции на сградата и оранжерията на горното ниво. С увеличаването на количеството топлина жилищните помещения естествено и ефективно загряват оранжерията най-горе, без да е необходима допълнителна енергия. Тази система осигурява целогодишно градинарство, превръщайки устойчивата храна в удобна опция, дори в сграда с много жилища.

Рендери: Delugan Meissl Associated Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*