Електрифицирани жилища в Аспен ще работят само със слънчева енергия

Нова сграда с площ от 53 000 квадратни метра в Аспен ще се превърне в една от първите многофамилни структури, работещи изцяло с електричество от слънчева енергия в щата Колорадо. Проектът на стойност 19 милиона долара, финансиран от Aspen Skiing Company, трябва да бъде открит всеки момент и е отговор на жилищната криза в района.

Въпреки че Аспен остава една от най-посещаваните ваканционни дестинации в САЩ, нарастващата популярност на градчето доведе до по-високи цени на жилищата и труден пазар за редовно работещите и сезонните работници. Много от жилищата са се превърнали в домове за пенсионери. Нарастващо проблем е и грижата за децата, тъй като цените на недвижимите имоти правят трудно отварянето и поддържането на детски заведения.

Изцяло електрифицираният жилищен комплекс, наречен Hub at Willits, ще има 138 легла за служителите на Aspen Skiing Company. Проектът ще включва и осем звена с ограничен достъп, които да бъдат държани и предлагани на служители, които не от фирмата, с приоритет за наемателите, които работят в „детските“ професии. Местните служители също ще получат безплатни автобусни карти, което би трябвало да помогне да се облекчат задръстванията и да се насърчи използването на обществен транспорт. Обитателите имат достъп до локална система за споделени велосипеди и станции за зареждане на електрически превозни средства.

Сградата ще има нулев нетен въглероден отпечатък. Местното енергийно дружество Holy Cross Energy се ангажира да предлага 100% възобновяема енергия до 2030 г., така че електричеството, с което ще се захранва сградата, ще е изцяло екологично. Ефективните електрически термопомпи ще допринасят за отоплението и охлаждането по енергийно ефективен начин и ще снабдяват сградата с битова гореща вода, докато соларната инсталация на покрива от 80 kW ще помогне да се компенсират поне 30% от енергийния товар на сградата.

Снимки: Aspen Snowmass

1 коментар

  1. Все пак има около 3000 слънчеви часа годишно, но трябва и някаква мощност за през нощта както и при плътна облачност или мъгла.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*