Нов метод бързо превръща въглерода в графен или диамант

Изследователи от Университета Райс са разработили начин да превръщат въглерода от различни източници направо в полезни форми като графен или диамант. Техниката използва „светкавица“ от електричество, която нагрява въглерода, превръщайки го в окончателна форма, която се определя от времетраенето на светкавицата.

При тези техника електрическият ток се предава през материали, съдържащи въглерод, като ги загрява до около 2727°C, обясняват учените. Това, по думите им, превръща въглерода в девствени, турбостратни графенови люспи.

Сега изследователите са усъвършенствали процеса, за да създадат други материали. Оригиналните светкавици траят 10 милисекунди, но екипът е установил, че чрез промяна на продължителността – между 10 и 500 милисекунди – въглеродът може да бъде накаран да се преобразува в други форми. Това включва нанодиамант и „концентричен въглерод“, където въглеродните атоми образуват черупка около нанодиамантено ядро.

За да се подпомогне процеса, в началото към сместа се добавят органични флуорни съединения и прекурсори. Предишни проучвания показват, че флуорът помага на въглеродните атоми да се слепват по-силно, позволявайки нанодиамантите да бъдат произвеждани при по-щадящи условия.

Екипът казва, че новият процес може да помогне за производството на нови форми на графен и диамант в насипно състояние, което традиционно е трудно да се направи. „В индустрията отдавна се използват малки диаманти – в режещи инструменти и като електрически изолатори“, казва Джеймс Тур, водещ изследовател на изследването. „Флуорираната версия тук предоставя път към модификации на тези структури. И има голямо търсене на графен“.

Екипът казва, че следващите стъпки включват експерименти с използване на други добавки като бор, фосфор и азот.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*