Уеб-карта на чешмите у нас помага да пестим пластмаси

В летния зной всички търсим прохлада и студена водица. За тези, които са в движение, било то из градските центрове или пък по пътищата из страната, интерактивна онлайн карта на чешмите в България показва къде у нас има обществено достъпни кранчета, от които могат да си налеят питейна вода.

Картата е част от по-мащабна инициатива за намаляване на пластмасовите отпадъци чрез рециклиране, повторна употреба или просто избягване на използването на пластмаси. Идеята е, че хората, които си носят вода в шише за многократна употреба, биха потърсили място, където да си налеят студена вода. Така няма да им се налага да си купуват вода в еднократна пластмасова бутилка.

Общо 1107 чешми са регистрирани до момента в картата. Включени са както градските „шадраванчета“ за пиене, така и крайпътни и други чешми.

Инициаторите на създаването на картата са мотивирани от факта, че един милион пластмасови бутилки с вода се купуват всяка минута по света, но 91% от тях след това не се рециклират. В същото време в България имаме щастието около нас да е пълно със свободни източници на годна питейна вода.

На картата могат да се намерят и локациите на известен брой заведения, които предлагат вода – чешмяна или филтрирана – и с удоволствие биха напълнили бутилката ви с вода безплатно.

3 коментара

  1. …е добре де, толкова ли сте „смотани“ че забравихте да оставите координатите на апликацията или името на програмата???!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*