Възстановяването на тасманийския дявол се оказа пагубно за редки птици

Програмата „Запазване на тасманийския дявол“ (STDP) – проект, иницииран от правителствата на Тасмания и Австралия за опазване на застрашените тасманийски дяволи на остров Мария – ще претърпи промени, след като се разбра, че симпатичните хищници са избили големи бройки морски птици. Новината обяви BirdLife Тасмания, местна природозащитна група.

Според правителствено проучване, на острова е имало около 3000 двойки гнездящи пингвини през 2012 г. Днес нито един от пингвините не може да бъде проследен. BirdLife Тасмания заяви, че тяхното изчезване категорично е свързано с въвеждането на тасманийските дяволи.

Тасманийските дяволи бяха внесени на остров Мария през 2012 г., за да бъдат защитени. Своеобразна епидемия от смъртоносен рак на лицето беше довел вида до ръба на изчезването. Това подтикна природозащитници да инициират програмата за спасяване на вида. Въведените консервационни процеси обаче, изглежда, не са взели предвид възможните странични въздействия на програмата.

Тасманийският департамент за първични индустрии, паркове, води и околна среда изготви доклад през 2011 г., в който предупреди, че въвеждането на тасманийските дяволи ще има отрицателно въздействие върху малките пингвини и птичите колонии на остров Мария. Докладът обаче беше оставен настраа. Сега BirdLife Тасмания се притеснява, че въвеждането на тасманийските дяволи е било катастрофално за един или повече видове птици.

„Загубата на 3000 двойки пингвини от остров, който е национален парк, който трябва да бъде убежище за този вид, е голям удар“, каза Ерик Уолер, изследовател на BirdLife Тасмания, пред BBC.

Според Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) тасманийските дяволи са застрашен вид. Техният брой бавно се възстановява от 2012 г. насам. Уолер коментира, размерът на популацията им е в положителна траектория както в Тасмания, така и в континенталната част на Австралия.

Миналият месец тасманийски дяволи се родиха в континентална Австралия за първи път от хиляди години насам. Успехът е безспорен за програмата „Запазване на тасманийския дявол“. Но докато групата празнува успеха, загубата на птиците тревожи местните еколози.

В крайна сметка говорител на правителството на Тасмания заяви, че програмата ще продължи да се развива въз основа на новите научни данни. „Остров Мария остава важна част от по-широката програма за спасяването на дяволите, за да помогне за възстановяването и поддържането на трайна и устойчива популация на животните“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*