Правни експерти готвят определение за „екоцид“?

Дейностите, водещи до влошаване на околната среда, скоро биха могли да бъдат класифицирани като международни престъпления, ако бъде приета новоизготвена дефиниция на понятието „екоцид“. Определението е изготвено от юридически специалисти от цял свят в рамките на проект на фондация „Спри екоцида“ и с надеждата тя да бъде приета от Международния наказателен съд.

Проектопредложението беше представено преди няколко дена, определяйки екоцида като „незаконни или безразсъдни действия, извършени със знанието, че съществува значителна вероятност от тежки и широко разпространени или дългосрочни щети върху околната среда“.

Появата на понятието идва в момент, когато нарастват опасенията, че човечеството не прави достатъчно за справяне с климатичната криза. Целта е законът да се приеме от държавите-членки на ICC, като по този начин лидерите на страните, подписали ICC, което ще принуди лидерите да предприемат действия за предотвратяване на грубото унищожаване на околната среда.

Ако предложението бъде възприето, екоцидът ще стане петото престъпление, преследвано от МНС, заедно с престъпления срещу човечеството, военни престъпления, геноцид и агресия.

„Всичките четири престъпления се фокусират изключително върху благосъстоянието на хората. Новото предложение също прави това, но чрез нов, неантропоцентричен подход, а именно – поставянето на околната среда в основата на международното право“, обясни Филип Сандс, професор в Университетския колеж в Лондон и съпредседател на панела, изготвил дефиницията.

Примери за екоцид могат да включват убиване на защитени видове, масивни разливи на петрол, ядрени аварии и обезлесяване, наред с много други.

Има няколко опита за въвеждане в действие на закон за екоцида. През 1972 г. покойният шведски премиер Олоф Палме се опита да настоява за тази концепция по време на екологичната конференция на ООН в Стокхолм. Друг опит бе направен през 1998 г., когато се обмисляше да се включи закон за екоцида в Римския статут. Съвсем наскоро Поли Хигинс, шотландска адвокатка, бе призната за лидер на десетилетна кампания за признаване на концепцията – до смъртта й през 2019 г.

„Околната среда е застрашена в световен мащаб от много сериозните и трайни щети, които й се нанасят, което застрашава живота на хората, които живеят в нея. Определението помага да се подчертае, че сигурността на нашата планета трябва да бъде гарантирана в международен мащаб“, каза Диор Фол Соу, съавтор на проекта и юрист на ООН.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*