Подземен хладилник поддържа хладина почти без електричество

Някога предците ни са съхранявали храната хладна през лятото в изба или „ровник“ – пространство, вкопано в земята, което остава хладно благодарение на почти постоянната температрура на земята. Днес хладилната изба Groundfridge използва естествената изолация на почвата като охлаждаща система за устойчиво съхранение на храни и вино. Системата служи като алтернатива на обикновените хладилни изби, които се захранват с много електричество и натоварват сметките за комунални услуги.

Сферичната конструкция се вкопава в земята и се покрива отгоре с изкопаната почва – заравя се. Така над земята се вижда само малка „гърбица“, на която е разположена вратата. Горният слой е дебело изолиран, което, в комбинация с естествената студенина на земята, поддържа храните и напитките хладни постоянно. Има и система за вкарване на хладен въздух отвън, когато времето е подходящо – това става с помощта на вентилационна система.

Вентилаторът на вентилационната система се захранва от батерия, която пък може да се захранва от възобновяем източник, например соларен панел. Интериорът на избата е облицован с дърво.

За пикови температури или зони с по-високи средни температури има допълнителен активен охладител (наречен чилър), който циркулира и охлажда въздуха вътре в избата, за да поддържа постоянна температура. Чилърът е допълнителна добавка към оригиналния Groundfridge и може да се зарежда от соларен панел.

Снимки: Groundfridge

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*