Дронове спасиха Галапагос от плъховете

Посетителите на Галапагоските острови научават за крехката екосистема на острова и необходимостта от защита на живота на ендемичните животински видове там. Но не всеки животински вид е „свещен“ на тези острови при западното крайбрежие на Еквадор: едни гризачи със заострени муцуни и кльощави опашки не са никак добре дошли. Сега, благодарение на безпилотната технология, плъховете са прогонени от Галапагос.

Смята се, че плъховете са се появили на Галапагос благодарение на кораби, посещаващи островите през 19 и 20 век. Да се озоват на място, където нямат никакви естествени врагове, за гризачите е като да са „уцелили шестица от тотото“. Те бързи се ориентирали как да оцеляват: ядат яйца и гнезда, гризат и ядат семена на редки растения. Според Island Conservation, плъховете са допринесли за изчезването на 86% от дивата природа на Галапагос.

Опитите за справяне чрез безпилотни самолети не са първият път, когато хората се опитват да елиминират плъховете от островите. Но сега за пръв път изглежда схемата проработи. От 2019 г. насам Националният парк Галапагос започна да пуска стръв за плъхове чрез специални дронове, оборудвани с кофи за разпръскване. Сега островите Сеймур Норте и Москера вече са без плъхове. Още стръв е оставена в гарите по бреговата линия, в случай че нови плъхове пристигнат с нечия лодка на острова.

„След две години чакане можем да обявим, че тези острови са свободни от гризачи“, заяви в изявление Дани Руеда, директор на Националния парк Галапагос. „Този проект даде очакваните резултати. Галапагос отново е еталон по отношение на защитата на тази глобално важна екосистема“.

Факт е, че днес дроновете се използват за наблюдение на екосистемите и дивата природа по много начини, включително откриване на незаконна сеч в тропическите гори на Амазонка и проверка на здравето на делфините. „Почти всяка природозащитна организация, с която работя, използва дронове по един или друг начин“, каза биологът и експертът по безпилотни самолети Серж Уич пред Nature.

Изображения: Island Conservation / Andrew Wright

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*