Водните кончета губят цвета си поради климатичните промени

Ново проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Science, показва, че водните кончета губят ключовите си характеристики поради климатичните промени. Проучването сочи, че глобалното затопляне кара мъжките водни кончета да губят цветовете си – функция, използвана за привличане на партньорки.

Изследването е ръководено от Майкъл Мур, еволюционен биолог от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. В проучването изследователите са анализирали над 300 вида водни кончета от САЩ, Канада и Мексико. Те също така са сравнили цветовете на около 2700 отделни водни кончета от различни места с различен климат. Установено е, че мъжките водни кончета губят цветовете на крилата си поради нарастващите глобални температури.

„Нашите изследвания показват, че мъжките и женските от тези видове водни кончета ще се променят по доста различни начини, все заради климатичните промени“, каза Мур по повод откритията. „Тези промени ще се случат вероятно в много по-бърз период от време, отколкото са се случвали еволюционните промени при тези видове досега“.

Друго проучване, направено през 2019 г., установи, че мъжките водни кончета с по-тъмни шарки на крилата обичайно обитават по-студени региони. По-тъмната пигментация абсорбира повече топлина и е вероятно да повиши телесната им температура с 2 градуса Целзий. За разлика от тях сега водните кончета са склонни да „избеляват“, за да се адаптират към по-високите температури.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*