Космическата надпревара на милиардерите вреди на околната среда

Сър Ричард Брансън, основателят на Virgin Galactic, успешно полетя в космоса и се приземи обратно на Земята този месец, а малко след това го последва и Джеф Безос, създателят на Amazon. Този ход поднови разговора за ракетното замърсяване на земната атмосфера. През годините замърсяването, причинено от изстрелването на ракети, често се пренебрегва поради малкия брой изстрелвания. Започващата сега „космическа надпревара“ на милиардерите обаче поражда опасения относно замърсяването, което ще бъде породено от зачестяващите полети в космоса.

Сър Ричард Брансън беше част от шестчленен екипаж, който полетя в космоса по-рано този месец в първия полет на Virgin Galactic. Този полет отвори вратите за нова „ера“, в която много повече хора ще могат да посещават космоса. Джеф Безос също отдавна се състезава на тази арена, а един силен играч в нея скоро ще е и Илън Мъск. Той, макар и да не е летял в космоса със собствена совалка като другите двама милиардери, има значително предимство – неговата фирма за космически технологии вече е утвърден подизпълнител на НАСА.

Очаква се тези три фирми да предлагат все повече възможности за „космически туризъм“. Природозащитниците обаче се притесняват, че тенденцията представлява заплаха за околната среда, предвид огромното количество замърсяващи ракети.

Според Елоиз Маре, доцент по физическа география в Университетския колеж в Лондон, един полет на дълги разстояния произвежда 3 тона въглероден диоксид на пътник, докато една ракета произвежда до 300 тона за едно пътуване с четирима души. Други данни сочат, че това, което керосиновите и метановите ракети изгарят, за да се движат, „може в крайна сметка да навреди на озоновия слой“.

Нарастването на броя на космическите „разходки“ ще означава и че тези ракети излъчват какво ли не – от въглероден диоксид до хлор и други химикали – директно в горните слоеве на атмосферата, където биха могли да останат две до три години.

Маре казва, че липсата на регулация в ракетната индустрия е проблем, с който трябва да се справим, за да се справим със замърсяването в индустрията. „В момента нямаме разпоредби относно ракетните емисии“, каза Маре. „Времето за действие е сега – докато милиардерите все още купуват билетите си“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*