Пробив в дълготрайните батерии обещава скромната… ръжда

Ръждата – проклятието на съществуването на вашия автомобил – може да се окаже ключът към съхраняване на достатъчно възобновяема енергия за захранване на електрическата мрежа в продължение на няколко дена. Това твърди млада щатска компания, разработила иновативен дизайн за акумулаторен механизъм на база на… ръжда.

След четири години научно-изследователска работа в „стелт“ режим, намиращата се в Съмървил Form Energy се появи с технология, която може да се окаже пробивна за съхранението на енергия от комунален клас. Президентът и главен оперативен директор на фирмата Тед Уайли казва, че компанията е произвела стотици работещи прототипи на батерия на база желязо и въздух, която може да съхранява големи количества енергия и да отдава в продължение на няколко дена. „Завършихме науката, сега това, което остава да направим, е да се разгърнем от лабораторните прототипи към реални електроцентрали от мрежов мащаб,“ обяснява той.

При мащабно производство „модулите ще произвеждат електричество на стойност една десета от цената на всяка технология, налична днес за съхранение в мрежата“, казва Уайли.

Ако планът се осъществи, батериите на Form Energy биха могли да постигнат „Светия Граал“ на света на възобновяемата енергия – относително евтино, надеждно съхранение на енергия в голям мащаб. А това е важно, тъй като слънцето и вятърът не генерират енергия, когато слънцето залезе и когато времето е тихо. Затова съхраняването на добитата в слънчево и ветровито време енергия е ключът към надеждността на чистата енергия.

Батерията на Form Energy е съставена от клетки, пълни с хиляди малки железни пелети, които ръждясват, изложени на въздействието на въздуха. Когато кислородът се отстрани, ръждата се връща към желязото. Чрез контролиране на процеса батерията се зарежда и разрежда.

Планът е да се монтират множество малки клетки в по-големи модули, след което модулите да се сглобят в батерии, които могат да се мащабират за захранване на електрически мрежи. Уайли очаква до 2023 година да реализира първия си мащабен проект за 300 MW система за съхранение, която ще използва 500 модула.

Сред водещите инвеститори в компанията е Breakthrough Energy Ventures, в която участват Бил Гейтс, основателят на Microsoft, и Джеф Безос, създателят на Amazon.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*