По-чистият въздух може да подобри когнитивната функция и да намали риска от деменция

Подобряването на качеството на въздуха може да подобри когнитивните функции и да намали риска от деменция, според няколко проучвания, докладвани в последните дни по време на Международната конференция на Асоциацията за Алцхаймер, която се провежда в Денвър.

Предишни данни вече нееднократно са свидетелствали за връзка между замърсяването на въздуха и натрупването на мозъчни плаки, свързани с болестта на Алцхаймер. Сега обаче е налице първото доказателство, че намаляването на замърсяването, особено фините частици във въздуха и замърсителите от изгарянето на гориво, е свързано с понижаването на риска от всякакви видове деменция и болестта на Алцхаймер.

Както нарастващите нива на замърсяване на въздуха, така и нарастващият брой случаи на деменция са световна криза за общественото здраве. Въпреки че по-рано изследванията са свързвали качеството на въздуха и познавателните способности, новите данни от AAIC 2021 се фокусират върху това как замърсителите на въздуха могат да повлияят на деменцията и как тяхното намаляване може да означава дългосрочно здраве на мозъка. Сред основните открития са:

– намаляването на фините прахови частици (PM2.5) и свързаните с трафика замърсители (NO2) на 10% от настоящия стандарт на щатската Агенция за опазване на околната среда (EPA) за 10 години е свързано с 14% и 26% намаляване на риска от деменция и забавяне на познавателните способности при по-възрастните жени. Ползите са наблюдавани при всички жени, независимо от тяхната възраст, ниво на образование, географски регион на обитаване, наличие на сърдечно-съдови заболявания и др.

– дългосрочното излагане на замърсители на въздуха е свързано с по-високи нива на бета-амилоид в кръвта – съединение, за което има данни за възможна биологична връзка между качеството на въздуха и физическите промени в мозъка, които определят болестта на Алцхаймер.

„От известно време знаем, че замърсяването на въздуха е вредно за мозъка и здравето ни като цяло, включително за връзката с натрупването на амилоиди в мозъка“, каза д-р Клер Секстън, директор на научните програми и информационните програми на Асоциацията за Алцхаймер. „Но вълнуващото е, че сега виждаме данни, които показват, че подобряването на качеството на въздуха може действително да намали риска от деменция. Тези данни демонстрират важността на политиките и действията на властите и бизнеса, насочени към намаляване на замърсителите на въздуха.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*