Ще изчезне ли сьомгата заради климатичните промени?

Видеозапис, заснет от нестопанската организация Columbia Riverkeeper, показва ужасяващите ефекти на жегите на северозападната част на Тихия океан върху сьомгата. Подготвяйки се да правят филм за този вид риби, експертите на организацията са заснели кратко видео, което показва рибите да плуват вяло във водата, осеяни с огромни бели гъбични петна и червени лезии, докато се мъчат да оцелеят в горещата за тях вода.

Сьомгата се ражда в сладководни реки, спуска се в океана до достигане на полова зрялост, след което се връща при родното си място, за да хвърля хайвера си. Групата сьомги, заснети на видеото, е пътувала нагоре по течението на река Колумбия на път към „своите“ места за хвърляне на хайвера. Заради топлите води на реката обаче рибите са променили курса си и са се отклонили към реката „Малката бяла сьомга“, очевидно се надявайки този приток да е по-хладен.

Водата на реката Колумбия е достигнала „изгарящите“ за сьомгата 21 градуса по Целзий – температура, която може да убие рибите, ако престоят в нея твърде дълго.

Брет ВанденХойвел, изпълнителен директор на Columbia Riverkeeper, сравни борбата на сьомгата да продължи да плува с човек, който бяга маратон в ден, когато температурата е достигнала 100 градуса Целзий. Тези сьомги не могат да хвърлят хайвера си в притока най-вероятно ще загинат от топлинен стрес.

Никой не знае колко сьомга е вече умряла в топлите води на реката. Предвид очакваните жеги обаче скоро водите на Колумбия няма да станат по-поносими за рибите. Подобна е ситуацията и в много други реки, където живеят сьомги и водата е вече „нагорещена“ заради екстремните топлини.

„Смазващо е да наблюдаваш как тези животни умират неестествено“, каза ВанденХойвел пред The Guardian. „И още по-лошото е като се замислим за причината за това. Става дума за проблем, причинен от човека, и наистина ме кара да мисля какво бъдеще ни чака“.

Белите петна по сьомгата във видеото, които ги правят да изглеждат като рибни зомбита, се дължат на гъбична инфекция, свързана с топлинния стрес.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*