10-те държави, които са най-много и най-малко застрашени от изменението на климата

Ново проучване, публикувано в PLOS ONE, идентифицира страните с най-висок риск от „вреда, свързана с изменението на климата“, и тези, които са в най-добра позиция да се справят с последиците от изменението на климата. Изследването научно демонстрира връзката между токсичното замърсяване, което може директно да увреди човешкото здраве, и нетоксичното замърсяване като емисиите на парникови газове. Изследователите са разгледали и двата аспекта на замърсяването, за да определят страните, които са най-застрашени, и тези, които са в състояние да се справят с подобни предизвикателства.

Основна област на безпокойство за изследователите е, че бедните страни са по-уязвими към въздействието на изменението на климата и токсичността. Въпреки че някои от страните с ниски доходи показват голям потенциал за справяне с подобни ефекти, изследователите казват, че повечето ще се нуждаят от международна подкрепа. Според един от авторите на изследването, д-р Ричард Маркантонио от Института за международни изследвания на мира Крок, Университета на Нотр Дам, повечето държави с ниски доходи ще се нуждаят от международна подкрепа за „справяне с предизвикателствата в управлението, за да имат шанс за успешно справяне с риска от замърсяване“.

Изследването също така изготви списък на 10-те държави, които са в най-добра позиция да се борят с риска от токсичност и изменението на климата с международна подкрепа. Начело в списъка е Сингапур, следван от Руанда, Китай, Индия и Соломоновите острови последователно. Другите държави, които попаднаха в топ 10, са Бутан на шеста позиция, следван от Ботсвана, Грузия, Южна Корея и Тайланд.

Някои от държавите, за които е установено, че са изложени на най-висок риск от излагане на замърсяване, като Индия и Китай, също се оказват в добра позиция да се справят със замърсяването, стига да получат международна подкрепа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*