Мобилна система улеснява интегрирането на ВЕИ в българската електропреносна мрежа

Електропреносните мрежи нерядко се оказват претоварени поради бързия растеж на възобновяемите източници. Инсталирането на нова мобилна система за управление на енергийния поток в българската електроразпределителна мрежа обаче може да даде възможност за значително увеличаване на количеството възобновяема енергия, с което електрическата мрежа на страната може да се справи. Това е важно и за развитието на трансграничните електроенергийни потоци.

Технологията е инсталирана в българската преносна система като част от проект на име „FLEXITRANSTORE“, финансиран от ЕС. Той се осъществява в сътрудничество между българския оператор на преносна система, Енегиен системен оператор (ЕСО ) и компанията за енергийни технологии Smart Wires.

Технологията за управление на енергийните потоци позволява на мрежовите оператори да отключат недостатъчно използвания преносен капацитет на своите системи, което прави инфраструктурите им за електропренос по-ефективни и устойчиви. Натоварването на мрежата се намалява. Постига се по-бързо свързване връзки между новите възобновяеми източници и пазара. Технологията, разработена от Smart Wires, е инсталирана в североизточна България, където се генерират 750 MW вятърна енергия. Инсталацията е отнела само 2,5 дни.

„Този проект ни позволява да уловим излишния капацитет на нашата мрежа, за да увеличим навлизането на възобновяеми източници, да намалим ограниченията и да подобрим трансграничните потоци между България и Румъния“, каза директорът на Националния диспечерски център на ЕСО Димитър Зарчев. „ЕСО се гордее, че е част от тази важна работа, която е от жизненоважно значение за мрежата на Югоизточна Европа.“

Допълнително описвайки ползите от мобилната технология за контрол на енергийния поток, Зарчев обясни, че това ще им позволи значително да подобрят капацитета и гъвкавостта на мрежата и да ускорят усилията на региона за декарбонизация. „Ценното е, че технологията може да бъде доставена за месеци, инсталирана за часове и повторно използвана на множество различни места“, продължи той. „Контролът на енергийния поток не е новост, но този иновативен метод за мобилно внедряване предоставя на индустрията невероятно гъвкаво решение с ъс съществено въздействие, което в крайна сметка осигурява по-бърз, по-евтин и по-добър начин за планиране и експлоатация на енергийни системи“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*