Байдън иска половината от продаваните коли в САЩ да са с нулеви емисии до 2030 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън има план половината от всички продадени автомобили в САЩ до 2030 г. да бъдат превозни средства с нулеви емисии. Този нов план следва драматичното „разхлабване“ на много екологични разпоредби и защита на климата при администрацията на Доналд Тръмп.

„Президентът ще подпише изпълнителна заповед, която поставя амбициозна нова цел половината от всички нови превозни средства, продавани на пазара, да са с нулеви емисии към 2030 г., включително електрически акумулаторни коли, хибридни електрически коли или електрически превозни средства с горивни клетки“, се казва в изявление на Белия дом.

За заповедта се казва още, че се очаква да позиционира „Америка да управлява бъдещето на електрическите превозни средства, да надмине Китай и да се справи с климатичната криза“.

Трите големи американски автомобилни производителя – Ford, General Motors и Stellantis -изразиха „общия си стремеж за постигане на продажби от 40-50%“ на електрически превозни средства“. От своя страна производителите BMW, Honda, Volkswagen и Volvo – чиито електрически коли се считат за по-усъвършенствани от своите американски конкуренти – аплодираха инициативата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*